‘No poo’ shampoo, niet alleen je haar is je dankbaar

Inhoud

7766657_s

‘No poo shampoo’, een gezond en goedkoop alternatief om je haar te wassen

Jarenlang moest mijn haar vrijwel elke dag wassen om er niet als een vaatdoek uit te zien, ik verloor bossen haar bij elke borstelbeurt en bedacht dat dit anders zou moeten kunnen. De afgelopen tijd heb ik tests gedaan om eens te kijken of het me lukt mijn haar zonder de traditionele shampoo kan wassen. En dat is me absoluut gelukt met simpel zuiveringszout (ofwel natriumbicarbonaat) en appelazijn als conditioner. Onderaan de pagina staat meer uitleg (groene tekst). Ik heb deze tests gedaan met onderstaande punten in mijn achterhoofd:

1) Shampoo, zeep, douchegel, tandpasta en andere verzorgingsproducten bevatten sinds een aantal jaren steeds vaker zeer kleine plastic bolletjes genaamd microplastic (ook wel bekend als micro bead). Deze plastic bolletjes komen niet alleen in het riool terecht, maar ook nog eens in de zee en grondwater. De jaarlijkse hoeveelheid microplastic in het water wordt geschat op bijna 5 miljoen ton. Voor waterzuiveringsinstallaties is het haast onmogelijk om deze kleine plastic bolletjes uit het water te filteren en zorgen dus voor een gigantische verontreiniging van het water en blijft na het zuiveren van het water nog gewoon aanwezig in het water! Daarnaast sterven er jaarlijks tienduizenden dieren (zoals vissen en vogels) doordat deze plastic bolletjes (microplastic) binnen krijgen! Microplastics zijn daarom op dit moment een van de grootste bronnen van waterverontreiniging in de wereld. (zie de pagina’s op onze site, deze en deze)

Je kunt de microplastic in zeep, tandpasta of shampoo herkennen aan de stoffen Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) en Polyethylene terephtalate (PET) die vermeld zijn bij de ingrediënten.

2) Sodium Lauryl Sulfate of simpelweg: SLS. Deze synthetische stof vind je in 90% van de schuimende cosmeticaproducten als shampoo, douchegel, gezichtsreiniger, zeep, scrub, badschuim en tandpasta en fabrikanten voegen het toe omdat het goed reinigt en schuimt en goedkoop is. Sodium is de Engelse chemische benaming voor zout, Sulfaat is een zout van zwavelzuur en Lauryl is afkomstig van het laurinezuur uit palm- of kokosolie. Sulfaten zorgen ervoor dat een product schuimt en reinigt en hebben een emulgerend effect (emulgeren is het vergemakkelijken van het mengen van twee stoffen die normaliter niet met elkaar zouden mengen).

SLS en SLES?

Vaak wordt Sodium Lauryl Sulfaat doordat de namen zoveel op elkaar lijken onterecht verward met Sodium Laureth Sulfate. Er schijnt namelijk een vrij groot verschil tussen de twee te zijn, namelijk dat SLS vrij agressief is en diverse soortenirritatie en allergische reacties kan veroorzaken en dat SLES juist een milde variant die je in veel producten tegenkomt en in principe niet vermeden hoeft te worden. In principe niet nee, maar op veel websites word je voor zowel SLS als SLES gewaarschuwd, nogal verwarrend dus.

Gevaren van SLS

De meeste fabrikanten gebruiken SLS dus omdat het veel schuim produceert, een goede reinigende werking heeft en goedkoop is, maar wat je misschien nog niet wist is dat SLS zó sterk reinigt dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Er is de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek naar het gebruik van SLS gedaan en daarbij zijn veel onderzoekers van mening dat het op lange termijn zelfs kankerverwekkend kan zijn. In combinatie met de stoffen DEA, TEA of MEA (wat vaak voorkomt) blijkt SLS op de huid carcinogeen te zijn (dit betekent dat wanneer men in contact met de stof komt, dit kanker kan veroorzaken). Men is erachter gekomen dat nadat we onze huid of haren ermee hebben gewassen SLS ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft. SLS schijnt namelijk gemakkelijk door de huid te worden opgenomen en daardoor in onze bloedbaan terecht te komen waarna het zich kan ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen. SLS kom je tegenwoordig bijna overal in tegen, zelfs shampoos van natuurlijke merken met een BDIH keurmerk bevatten de stof vaak. Vaak staat er dan bij dat het van kokosnoot afkomstig is, om de consument ervan te overtuigen dat het natuurlijk en dus veilig is. Veelal staat SLS als eerste of tweede op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat dat het ingrediënt is waarvan er het meeste in zit. Wanneer je de producenten van dergelijke shampoos erop aanspreekt dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in hun producten zitten krijg je 9 van de 10 als antwoord dat ze daarvan op de hoogte zijn, maar er niets aan kunnen doen omdat ze die stof nodig hebben om het product te laten schuimen.

Vooral bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels en kan dit onder andere oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties tot gevolg hebben. Verder blijkt veelvuldig gebruik van SLS huid- en haarbeschadigingen te veroorzaken doordat het zo agressief en sterk is. Zo verwijdert het langzaam het natuurlijke beschermingslaagje van de huid en kan het ernstige ontstekingen van de epidermis (opperhuid) en het loslaten van huidlagen veroorzaken. Door het gebruik van SLS-houdende reinigingsproducten of crèmes aan te brengen bereik je dus alleen maar een zwakkere huid die meer kwetsbaar voor invloeden van buitenaf is.

Gebruiksaanwijzing ‘no poo’ shampoo:

  1. Neem 1/3 deel zuiveringszout (= natriumbicarbonaat = baking soda), ongeveer de hoeveelheid als je kwijt kan in het kuiltje van je hand. Zuiveringszout moet je niet verwarren met schoonmaaksoda en ook niet met bitterzout ( = magnesiumsulfaat). Zuiveringszout is o.a. bij de natuurdrogist verkrijgbaar. (Ik kocht 1 kg voor € 4,75).Je mengt dit deel met 2/3 deel warm water in een beker, verdeelt het over je haar en masseert het goed in. Je spoelt het vervolgens uit en spoelt na met verdunde appelazijn (1/3 kopje met 2/3 deel water). Dit spoel je niet uit. Het doel van appelazijn is dat het je haarschubben sluit waardoor er een mooie glans ontstaat. Het sluiten van haarschubben is nodig omdat je haar anders erg stug wordt, alsof je net uit zee bent gekomen. De geur van de azijn is verdwenen zodra je haar droog is.By the way, voor de liefhebber van gastronomie (zoals ik); mocht je ooit een bezoekje brengen aan L’Occitane in Manosque, hun advies is om dan even door te rijden naar Cassis en te gaan eten bij Restaurant la Presqu’ile… Check even hun slideshow en droom weg….Ik dwaal af. Goed, dus ook met Savon de Marseille kan je dus je haar wassen. Let er wel op dat je nadien een conditioner gebruikt, want je haar voelt best stug aan na het wassen. Je kunt hiervoor appelazijn of, als je dit niet prettig vindt, een conditioner gebruiken zonder parabenen. 
  2. Ook heb ik een test gedaan met Savon de Marseille, Marseille zeep dus.  Een heerlijke puur plantaardige zeep.  Al enkele maanden gebruik ik het als wasmiddel en koop het in snippers in. Het is milieuvriendelijk en het goedkoopste alternatief voor wasmiddel dat ik heb kunnen vinden. Vaak doe je een wasje om je kleding/beddegoed etc. even op te frissen, niet om hardnekkig vlekken te verwijderen. Hiervoor kan je prima Savon de Marseille gebruiken. Dit scheelt liters wasmiddel per maand! Deze groene zeep is gemaakt op basis van olijfolie (72%) en de witte versie is gemaakt van palmolie. Let er wel op dat als je kiest voor palmolie dat dit fairtrade is, bij de meeste zeep is dat namelijk niet het geval. De enige 2 producenten die ik kon vinden die zeep maakt met fairtrade palmolie is Dr. Bronner, verkrijgbaar bij www.armanvida.eu. (voor geïnteresseerden: zij verkopen ook een biologisch afbreekbaar middel voor in de afwasmachine, nog nooit gezien!) De tweede is L’Occitane in Zuid-Frankrijk; ik bezocht onlangs de sfeervolle winkel bij deze fabrikant. Hun heerlijke producten zijn inmiddels ook in enkele grote steden in Nederland verkrijgbaar. Kijk hiervoor op www.nl.loccitane.com

     Als je kiest voor methode 1 is het misschien even wennen omdat het niet schuimt. Een lekker schuimig sopje associëren we tenslotte met ‘schoon maken/zijn’. Inmiddels weet je nu wel beter… De poriën van je hoofdhuid zijn gewend aan de totale, grondige ontvetting door shampoo en zullen de eerste tijd wellicht daardoor extra talg produceren. Dit kan je oplossen door gewoon je haar wat vaker te wassen met ‘no poo’  in het begin. Na verloop van tijd wordt de talgproductie minder waardoor je vervolgens ook de delen zuiveringszout en azijn kunt verkleinen. Je haar voelt na het wassen volumineuzer en minder slap aan waardoor het gemakkelijk in model gebracht kan worden (heb geen hairspray meer nodig!).  Na enkele weken zal je zien dat je je haar minder vaak hoeft te wassen en het niet hoeft te wassen vanwege vettigheid maar puur voor het frisse gevoel. Én… je krijgt er prachtig haar voor terug!

Gerelateerde blogs: