‘Geruststellend’ weinig E nummers op verpakkingen van voedingsmiddelen…

Inhoud

13666432_s

Mensen die bewust proberen te leven dus ook te eten zie je vaak in de supermarkt op de verpakking lezen wat er zoal gebruikt is bij de productie. Soms heeft men het idee dat als er geen E nummers op de verpakking staat, het wel een verantwoord product zal zijn. Fabrikanten spelen hier tegenwoordig handig op in door geen E nummers meer te vermelden maar de omschrijving ervan. Als voorbeeld neem ik het nummer E 621, dat steeds vaker vermeld wordt als mononatriumglutam(in)aat, MSG of vetsin, een synthetische smaakversterker. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van chips, (poeder)sauzen, voorverpakte of kant-en-klaar maaltijden, bouillon etc. om aan het product een pittige smaak te geven. Het werkt eetlustopwekkend en is daarom een ingrediënt in vrijwel alle hartige snacks. E621 wordt in verband gebracht met kwalen als obesitas en diabetes, omdat het aan lijkt te zetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel. Maar ook vele andere gezondheidsproblemen worden in verband gebracht met de kunstmatige smaakversterker E621 en andere chemische kleur- en smaakstoffen.

Maar niet elk E nummer is slecht voor onze gezondheid. Om hierin inzicht te krijgen vind je hieronder een link naar een lijst van alle E nummers met vermelding van een kleurcode; groen is veilig, oranje betekent ‘pas op’ en rood betekent ‘echt vermijden’.

Klik op ‘E nummers‘ voor een overzicht.

 

Gerelateerde blogs: