Afval in de berm geen probleem met hennepplastic!

Per jaar komt er 4,7 ton aan plastic in de zee terecht, dat is 12.000 kg per dag! Hiervan is 80% van land afkomstig en 20% van de scheepvaart. Door stroming drijft het plastic afval naar inmiddels 5 plastic eilanden in de oceanen. De totale oppervlakte is naar schatting 34 x Nederland (maar er wordt ook over nog veel grotere oppervlakten gesproken) en ze zijn ongeveer 10 meter dik.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar fotodegradatie; de afbraak van plastic onder invloed van zonlicht en zeewater. Het plastic wordt daardoor in zeer kleine deeltjes versnipperd, zelfs tot op moleculair niveau en komen in de voedselketen terecht. En plastic is nog erger dan olie want deze polymeren zijn niet afbreekbaar en zullen er dus voor altijd blijven…

Bij proeven bleek dat monsters uit de oceanen 6x meer plastic bevatten dan plankton. Dieren die van plankton afhankelijk zijn, krijgen dus voor het grootste gedeelte plastic binnen. Het plastic komt op die manier terecht in onze voedselketen met alle gevolgen van dien..
Door klimaatveranderingen door o.a. het kappen van het regenwoud kan deze plastic massa van koers veranderen doordat de stromingen in de oceanen, die de eilanden nu bij elkaar houden, door het smelten van de polen kunnen veranderen. Wat als we hierdoor tsunami´s van ons eigen plastic afval over ons heen krijgen?
Hennepplastic is daarentegen volledig biologisch afbreekbaar. Er kunnen van boterhamzakjes tot 3D geprinte voorwerpen van gemaakt worden. Geen enkel punt dus als je je plastic flesje dan eens verkeerd mikt en het naast de blikvanger in de berm terecht komt …

Microplastic

Ook wel microbeads genoemd. Ooit van dit begrip gehoord? Hoogstwaarschijnlijk kom jij ze elke dag tegen. Ze zitten namelijk in vrijwel elke tandpasta en worden gebruikt als schuurmiddel voor je tanden. Maar ze zitten ook in cosmetica producten, o.a. in gezichtszeep, douchegels en scrubs. Deze kleine bolletjes komen vervolgens via je afvoer in ons water terecht en dat is zo’n 50 miljoen ton per jaar. Lees er hier meer over. Hier kan je lezen welke bedrijven microbeads gebruiken in hun producten. En hier de bedrijven die beloofd hebben ermee te zullen stoppen.
Klik op bovenstaande afbeelding voor een video (ong. 4 min.) voor meer info over de situatie in onze oceanen.