Page Not Found

Hennep is al 100.000 jaar lang de plant die het meest door de mensheid gebruikt wordt en stamt van dezelfde plant als marihuana (Cannabis sativa L.). In de 20ste eeuw werden er drie variëteiten van het plantenras Cannabis sativa L. geïdentificeerd: Sativa, Indica en Ruderalis. Na vele jaren van genetische selectie werden er op basis van de variëteiten sativa en ruderalis soorten ontwikkeld die nauwelijks THC (tetrahydrocannabinol) bevatten en dus geen psychoactieve effecten hebben.

Deze plant kwam in het wild voor en werd al op vele plaatsen in de wereld geteeld alvorens er wetten rond de teelt ervan werden ingevoerd. Duizenden jaren lang werd de plant gebruikt vanwege haar voedzame eigenschappen en heilzame werking, alsook als grondstof voor de productie van talloze voedings-, textiel- en geneeskundige producten.

Op basis van onze ervaring en in lijn met de maatschappelijke ontwikkelingen zijn we tot de conclusie gekomen dat ecologische, duurzame landbouw niet alleen haalbaar en rendabel is, maar ook van groot belang voor het voortbestaan van de mens op aarde en de grondslag vormt voor een evenwichtige ontwikkeling op lange termijn. Het ligt voor de hand dat er behoefte is aan lokale variëteiten die beter op de milieuomstandigheden zijn afgestemd, resistenter zijn, weinig zorg vereisen en minimale kosten met zich meebrengen. We hebben duurzame grondstoffen nodig die een alternatief vormen voor olie en hout. Hennep speelt in op onze behoeften.

Met de term hennep wordt dus verwezen naar de variëteiten van Cannabis sativa L. die geen psychoactieve werking hebben. Deze worden geteeld om grondstoffen te maken voor industriële doeleinden.

Deze duizenden jaren oude plant, die tot de edelste op aarde wordt gerekend en tot op heden eigenlijk nog vrij onbekend is, biedt talloze, zeer bijzondere toepassingen en eigenschappen, en een breed scala aan alternatieven voor allerlei doeleinden. Kleding, voeding, huishoudelijke producten, meubels, spijsolie, veevoer, biomassa voor verwarming, zeep, isolatiemateriaal, plastic, verf en vernis, brandstoffen, bouwland voor waterzuivering, bodemverrijking, enz. zijn slechts een paar van de toepassingen die deze plant vandaag kan bieden. Ook haar therapeutische en geneeskundige eigenschappen zijn onbetwistbaar.

Economische, ecologische en sociale voordelen van industriële hennep

De grote economische, ecologische en sociale voordelen van industriële hennep ten opzichte van andere materialen kunnen gemakkelijk worden aangetoond. Hennep kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van meer dan 25.000 biologisch afbreekbare producten. De gebruikelijke teelt van deze plant zou ons tegen een lage prijs drie grondstoffen kunnen opleveren: zaden, vezels en pulp, en wel voor vier basistoepassingen: voedsel, vezels, energie en geneeskunde. De teelt ervan is van cruciaal belang voor de volksgezondheid en het milieu, onder andere omdat deze plant de grootste biodiversiteit om zich heen creëert.

Voordelen van hennep voor het milieu en de landbouw

Hennepzaden, zijn het plantaardige voedingsmiddel met het hoogste eiwitgehalte (ongeveer 34%). Bovendien bevatten ze essentiële vetzuren, omega 3 en omega 9, die een belangrijke rol spelen bij de preventie van artritis, reumatiek en talloze andere chronische ziekten. De olie uit de zaden wordt gebruikt voor de bereiding van veevoer. Hennepzaden kunnen worden gebruikt om hennepmelk te maken en kunnen tevens aan salades en milkshakes worden toegevoegd. Het eiwitpoeder dat wordt verkregen uit de hennepzaden is van uitstekende kwaliteit wat de samenstelling van aminozuren betreft. Hennepbladeren, rauw of in sap, bevatten veel vitaminen en mineralen en zijn samengesteld uit niet-psychoactieve voedingsstoffen met een ontstekingsremmende, kankerwerende werking, zoals cannabidiol (CBD). Ze worden beschouwd als het meest volwaardige voedingsmiddel dat in een plant te vinden is, waarmee ziekten kunnen worden bestreden.

Uit hennep worden textielvezels (ruwe hennepdelen) en zeer stevige, lichte touwen vervaardigd. Hennep wordt beschouwd als de langste en stevigste textielvezel van plantaardige oorsprong. De zachtheid van uit hennep vervaardigde weefsels en stoffen kan sterk verschillen, maar ze zijn vaak zachter dan katoen. Bovendien zijn ze isolerender, koeler, absorberender en duurzamer. Een hectare die voor de teelt van hennep wordt gebruikt, levert dubbel zoveel vezels op als een hectare die voor katoen wordt gebruikt. Bovendien zijn tijdens de verwerking van hennepvezels minder chemische producten nodig en zijn de talloze pesticiden die voor katoen worden gebruikt en de bodem aantasten overbodig.

Met de olie uit de zaden worden groene brandstoffen (biobrandstoffen) en smeermiddelen gemaakt. Het gebruik van hennep als biobrandstof is zeer interessant, samen met andere plantaardige oliën, in het bijzonder omdat het CO2-gehalte dat tijdens de verbranding ervan wordt uitgestoten gelijk is aan het gehalte dat de plant tijdens haar groei opneemt. Dit betekent dat er van vervuiling haast geen sprake is en dat de eigen cyclus in staat is deze te neutraliseren. Biobrandstoffen (biodiesel) kunnen rechtstreeks in een dieselmotor worden gebruikt, al dan niet gemengd met gewone diesel.

In 1941 maakte Henry Ford een automodel van hennep en sojabonen, dat hennepolie als brandstof gebruikte (©Ford Europe)

Bouwmaterialen van hennep

Ook worden er zeer stevige, isolerende biologische bouwmaterialen (hennepafval) en  bioplastic van gemaakt. De gebundelde hennepvezels vormen een thermisch, akoestisch isolatiemateriaal dat de vochtigheid regelt. Ongeacht het materiaal dat uit plastic of hout wordt vervaardigd, het kan zonder probleem uit hennepplanten worden geproduceerd. In dat geval is het bovendien biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Vezelplaten op basis van hennep zijn 50% steviger dan deze uit hout. Plastic materialen die uit hennep worden vervaardigd zijn uitermate stevig. In 1941 toonde Henry Ford dit al aan toen hij het koetswerk van een automodel maakte uit hennep en sojabonen (bovendien gebruikte hij hennepolie als brandstof). Momenteel wordt een groot deel van de plastic onderdelen, het textiel en het isolatiemateriaal van de auto’s van onder andere Audi en BMW uit hennepvezels gemaakt.

De pulp of ruwe vezel van hennep dient voor de fabricage van cellulose en papier. Hennep is een alternatief voor de door de papierindustrie veroorzaakte ontbossing, aangezien de plant snel groeit en jaarlijks wordt gesnoeid zoals andere landbouwgewassen. De teelt ervan levert jaarlijks tegelijkertijd een grote hoeveelheid cellulose, vezels en oliën op. En dit zonder dat er bomen moeten worden omgehakt, hetgeen een grotere milieu-impact heeft omdat ze trager groeien dan hennep. Een hectare hennep levert vier of vijf keer meer materiaal op dan een hectare bomen. Papier uit hennep is steviger dan papier uit houtpulp en er zijn zuren noch chloor voor nodig. Bovendien kan het tot zeven keer worden gerecycled, tegenover slechts vier keer voor traditioneel papier uit hout.

Kortom, hennepteelt vereist geen pesticiden of herbiciden en de teelt ervan levert een grote oogst op en verbetert de bodemstructuur, die tot op een grote diepte schoon, gezond en rul blijft dankzij de draaiende wortel van de plant. Tussen het zaaien en het oogsten is geen menselijk ingrijpen vereist en de gewassen zijn bestand tegen plagen en ziekten. De hennepteelt zou bijgevolg kunnen helpen om op vele plaatsen in de wereld hongersnood uit te roeien, aangezien deze 1 à 1,5 ton zaden per hectare oplevert, die zeer voedzaam zijn. Bovendien is hennep niet alleen bestand tegen de toenemende ultraviolette straling ten gevolge van de huidige toestand van de ozonlaag, maar groeit het gewas er zelfs beter door en produceert het meer hars. Door hennep in biomassa om te zetten, zou de vervuiling op wereldniveau dalen terwijl we een onafhankelijke energiebron zouden creëren waardoor we olie en oliederivaten links zouden kunnen laten liggen.
Om al die redenen loofde de bekende cannabisactivist Jack Herer, tevens auteur van standaardwerken over hennep en marihuana, in zijn boek The Emperor Wears No Clothes 10.000 dollar uit (het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam verdubbelde dit bedrag) aan de persoon die zijn stelling dat hennep een oplossing zonder weerga is voor talloze wereldproblemen, waaronder hongersnood, wetenschappelijk kan ontkrachten.

In de 15de eeuw vervoerden de schepen waarmee Columbus Amerika bereikte 80 ton hennep in de vorm van touwen, netten, zeilen en andere scheepsartikelen. Wat later, in de 16de eeuw, vertrouwde Karel V zijn oorlogsvloot toe aan de scheepswerven van Barcelona op voorwaarde dat de vistuigen, zeilen en touwen zouden worden vervaardigd van hennep uit Tarragona, Lérida en Balaguer. Deze hennep was immers bestand tegen zout water.

Scheepsartikelen van hennep

In Spanje werden scheepsartikelen zoals touwen, netten, zeilen, trossen enz. eeuwenlang uit hennep vervaardigd, wegens de stevigheid ervan (©Arnaldo Gutiérrez)

De regeringen van de 18de eeuw beschermden, om de nationale productie te versterken, de hennep die in de laagvlaktes van Granada en del Segura werd geteeld aan de hand van maatregelen die in 1927 opnieuw werden ingevoerd door generaal Primo de Rivera. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) maakte de hennepteelt een grote bloeiperiode door. In 1937 verboden de Verenigde Staten echter gebruik van hennep ten bate van katoen en synthetische vezels. En we weten al dat dit verbod zich wereldwijd heeft verspreid.

Bron: www.sensiseeds.nl