ENERGIE OPSLAAN IN HENNEP

Het opslaan van energie in hennep blijkt goedkoop en effectief. De hennepplant als supergeleider overschaduwt daarmee het veelbelovende grafeen. Onderzoekers van onder ander de Canadese Universiteit van Alberta hebben de potentie van hennep laten zien. Door de bastvezels van hennep in twee fasen te verhitten zijn ze er in geslaagd zeer efficiënte koolstofelektroden te maken. Deze gebruiken ze als materiaal om energie op te slaan in batterijen en supercondensatoren.  

Groot voordeel van het materiaal is dat het goedkoop is om te maken. Veel onderzoek in energieopslag richt zich op dit moment op het supermateriaal grafeen, maar dat is juist zeer kostbaar. Het resulterende materiaal van het verhitte hennep is ook veel toleranter voor extreme temperaturen. Het materiaal blijft energie opslaan bij het vriespunt, maar ook als het tegen het kookpunt aanzit.

Supercondensator

Een Canadese start-up is de technologie al aan het ontwikkelen voorbij de conceptfase. Vooral de toepassing in supercondensatoren is veelbelovend. Deze laden bijna direct op en verliezen geen capaciteit. Daarmee komt een elektrische auto met goedkope batterijen die snel oplaadt een stap dichterbij.

Bron / origineel: (c) www.duurzaambedrijfsleven.nl