HENNEP AUTO VAN FORD

Het eerste model van de T-Ford, gebouwd door Henry Ford, was een auto met een motor die liep op brandstof gemaakt van hennep.

Niet alleen dat, de auto zelf was gemaakt van henneppanelen en daardoor tien keer sterker dan een carrosserie gemaakt van staal.

Henry Ford was een man met een vooruitziende blik en hij was ervan overtuigd dat biobrandstoffen de toekomst hadden. Ford werd dikwijls gefotografeerd op zijn landgoed tussen de hennepvelden.

Klik op de foto

De bijzondere T-Ford zelf was ook gemaakt met een soort plastic henneppanelen, waardoor hij tien keer grotere klappen kon opvangen dan een vergelijkbare auto die van staal was gemaakt.

Canada is bezig met de productie van de Kestrel, een auto gemaakt van hennep, en verwacht daar binnenkort veel economisch voordeel mee te behalen.

Veelzijdigheid toepassingen herontdekt

Een aantal automerken hebben de eigenschappen van hennep op het gebied van constructie herontdekt en blazen de toepassingen op dat gebied weer nieuw leven in door de vezels ervan te verwerken in het interieur van hun modellen. Tegenwoordig worden namelijk de deurpanelen en dashboards van een aantal typen Mercedes, BMW en Bugatti van hennep gemaakt.

De eerste scooter elektrische én ecologische scooter van hennep is van Nederlandse makelij. De scooter bevat geen stalen frame en is geheel gemaakt van hennep en biologische hars. Deze scooter is voor een groot deel plantaardig en biologisch afbreekbaar. Het frame van de scooter is gemaakt van een combinatie van biobases kunststof dat gemengd wordt met hennep en vlas. Daardoor heeft het dezelfde eigenschappen als glasvezel polyester, wat normaliter gebruikt wordt bij de bouw van boten, zwembaden en wieken van windmolens.

Maar ook het eerste vliegtuig van hennep vliegt al door ons luchtruim. Met een spanwijdte van bijna 11 meter biedt het vliegtuig plaats aan een piloot en vier passagiers. Bovendien werkt het op hennepolie. Of het nu gaat om de stoelen, spatborden, wanden en zelfs de kussens aan boord van het vliegtuig, het hele toestel is gemaakt van hennepvezel.