Aluin: je eigen ecologische deodorant

Inhoud

 foto www.pierre-alun.com

foto: www.pierre-alun.com

Deodorant fabrikanten maken de gekste claims om jou over te halen om hun producten te kopen. Ze stoppen hun producten ook vol met de gekste ingrediënten. Wat nou als je deze vervuilende producten gewoon kon vervangen door een perfect alternatief? Welkom in de wereld van aluin.

Ik gebruik al jaren aluin als deodorant. Naast onderstaande voordelen, zoals het ontbreken van synthetische aluminium, is het ook nog zo dat je voorkomt dat je deo je dure parfum overstemt. Het is namelijk geurloos.

Een onschuldig wit blokje

Aluin is een natuurlijk mineraal dat vroeger vooral was te vinden in de mannelijke toilettas. Het mineraal werd namelijk gebruikt om kleine scheerwondjes snel te laten genezen. Met de komst van de elektrische scheerapparaten en betere scheerproducten is het mineraal in vergetelheid geraakt.

Zonde, want aluin heeft namelijk nog een bijzonder aantrekkelijke toepassing: het is een natuurlijke deodorant. Het mineraal, dat nu nog steeds te vinden is bij de mannelijke scheerafdeling in de drogist, wordt ook gebruikt in producten van o.a. Rexona.

Wat doet aluin precies?

Hoewel de meeste mensen denken dat zweet (vooral zweet onder de oksels) stinkt, is vers zweet juist vrijwel geurloos. De vervelende geur die zich gedurende de dag opbouwt onder je armen ontstaat doordat de bacteriën op je huid goed gedijen in de warme, vochtige omgeving. De bacteriën scheiden afvalstoffen uit, en deze afvalstoffen veroorzaken de nare geur van zweet.

Tegen deze zweetgeur gebruiken we deodorant. Aluin is een kristal die onder andere een anti-bacteriële werking heeft op de huid. Aluin is water oplosbaar. Wanneer je het steentje nat maakt (of een poeder oplost in een spuitbus), en ermee over je huid wrijft, blijft er een geurloos en onzichtbaar laagje achter met hele fijne aluin kristallen.

Wat aluin doet is heel simpel, het verandert de pH waarde van je het huidoppervlak onder je oksels. Hierdoor wordt je huid onleefbaar voor het type bacteriën dat normaal gesproken zo’n nare geur veroorzaakt. Je poriën raken echter niet verstopt. Aluin stelt je dus in staat om normaal te blijven zweten waardoor je afvalstoffen kunt blijven afvoeren en goed op temperatuur kunt blijven.

Waarom is aluin zo’n ecologische keuze?

Aluin is een natuurlijk mineraal. Het wordt gewonnen in mijnen op verschillende plekken op aarde en wordt vervolgens verwerkt in allerlei producten. Wanneer je ervoor kiest om pure aluin te gebruiken als deodorant kun je al snel een half jaar vooruit met een klein blokje.

Een blokje aluin, zoals deze te koop zijn bij bijvoorbeeld de Kruidvat, is verpakt in een stukje karton. Door te kiezen voor aluin bespaar je al snel zes maanden aan deodorant verpakkingen, vol met aluminium, plastic en schadelijke chemicaliën. Je hoeft niet meer te wikken en te wegen welke deodorant het minst schadelijk is en je hoeft je niet meer druk te maken over de geur. Aluin is reukloos en zeer effectief.

De voordelen van aluin ten opzichte van reguliere deodorant

Wat zijn nu precies de voordelen van aluin ten opzichte van normale deodorants?

  • Natuurlijk aluin is 100% veilig voor je gezondheid, iets wat van veel commerciële deodorants niet gezegd kan worden.
  • Aluin is niet ontworpen met een winst oogmerk, het doet wat het doet omdat de natuur het zo ontworpen heeft.
  • Aluin is te koop met een minimale verpakking die makkelijk te recyclen is, in tegenstelling tot bussen van aluminium en plastic of glas en plastic.
  • Aluin is reukloos. Je kunt dus kiezen hoe je wilt ruiken door zelf een lekker luchtje op te spuiten.
  • Aluin verstopt de poriën niet, waardoor je lichaam gewoon kan blijven zweten. Belangrijk voor zuivering en het reguleren van de lichaamstemperatuur.
  • Je ademt geen schadelijke deo dampen in als je aluin aanbrengt.
  • Aluin wordt niet opgenomen door de huid, en blijft dus veilig buiten de bloedbaan.
  • Aluin is veilig voor de planeet. Compleet biodegradable, geen gifstoffen en geen belastend verpakkingsmateriaal.

Aluin is oplosbaar in water. Je kunt het simpelweg aanbrengen door het blokje een beetje nat te maken aan één kant, en het vervolgens aan te brengen als een roller deo. Laat het aluin vervolgens drogen. Je kunt aluin ook vijzelen en het oplossen in een spuitbus met warm water. In deze vorm kun je het ook gebruiken tegen bijvoorbeeld stinkvoeten.

Is aluin een echte ecologische oplossing?

Ja en nee. Totdat de cosmetica industrie helemaal groen wordt (dat wil zeggen, totdat ze beginnen met het verrijken van de aarde in plaats van haar uit te putten), is aluin waarschijnlijk het beste alternatief voor conventionele deodorant uit ecologisch perspectief. Natuurlijke aluin wordt echter wel uit de aarde gehaald, en is dus geen hernieuwbare grondstof.

De meest ecologische keuze is momenteel geen deodorant gebruiken. En hoewel dit klinkt als een taboe, is het wel een persoonlijk experiment waard. We spuiten vaak deo op uit gewoonte, maar weten niet eens in hoeverre we het eigenlijk nodig hebben. Wanneer je gezond eet en je lichaam in balans is zal je zweet namelijk niet zo sterk ruiken.

Toch is aluin een low-impact oplossing. Het is compleet veilig, gaat lang mee, het is biodegradable en het voegt geen gifstoffen toe aan je lichaam, je huis, de aarde of de atmosfeer. En met frisse oksels doe je je omgeving een plezier!

Kies voor natuurlijke aluin

Omdat aluin een geliefd mineraal is, en natuurlijke producten relatief duurder zijn, heeft de industrie aluin weten na te maken. Synthetische aluin verschilt van natuurlijke aluin in de mate van doorzichtigheid. Als je steen doorzichtig is, en de contouren van je vingers laat zien aan de andere kant dan heb je natuurlijke aluin in je handen. Kunstmatige aluin is eerder melkwit, en is niet doorzichtig.

Als je echt wilt genieten van de voordelen van aluin, kies dan voor de natuurlijke variant. Voor zover wij hebben kunnen vaststellen is de aluin van Kruidvat natuurlijk. Een blokje kost hier slechts zo’n twee euro.

Bron

Gerelateerde blogs: