Moe? Reinig je lever eens, de motor van je lichaam

Inhoud

Leverstenen

Na een stressvolle periode heb ik regelmatige galkolieken gehad, een zeeer pijnlijk aangelegenheid. Op een gegeven moment kwamen de aanvallen zo vaak dat de gang naar het ziekenhuis om mijn galblaas te verwijderen onvermijdelijk was. Mijn galblaas zat zo vol met galstenen dat hij op knappen stond aldus de chirurg. Mij werd duidelijk dat door mijn ongezonde leefstijl en stress mijn lichaam een enorm heftig signaal af gaf. Inmiddels is mijn galblaas verwijderd, ben ik gezonder gaan leven (vrijwel geen alcohol, geen vlees etc.). Ik las vervolgens dat galstenen gevormd worden in de lever en er in de levergangen wellicht ook nog stenen aanwezig zijn na een galblaasverwijdering waardoor dit orgaan zijn belangrijke werk niet optimaal zou kunnen uitvoeren. Vervolgens las ik over de leverreiniging van Andreas Moritz en dat deed me besluiten een rigoureus einde te maken aan de mogelijk nog aanwezige vervuiling in mijn lichaam en te kiezen voor een een fris nieuw lijf. Na een aantal maandelijkse kuren verdwenen vage huidvlekjes, verdween mijn moeheid als sneeuw voor de zon en inmiddels voel ik me perfect!

‘We vervangen wel de olie in onze auto, maar ons lichaam moet levenslang haar motor zelf zien schoon te houden..’

Daarom deel ik graag onderstaande informatie over deze lever-/galreiniging. Op internet kom je veel discussie en scepsis tegen. Sommigen melden dat echte leverstenen niet in water zouden blijven drijven zoals bij deze kuur zichtbaar is, maar naar de bodem zakken. En dat het puur de olijfolie is bij deze methode die de oorzaak is van drijvende galstenen. Echter, ik heb de proef op de som genomen met de galstenen die ik van het ziekenhuis heb meegekregen na mijn operatie, en…. ze blijven toch écht drijven!

Hieronder vind je informatie van Mens Sana

Andreas Moritz schrijft in zijn boek: 30-40% van alle westerlingen heeft leverstenen. In de herziene en updated editie van 2011 schrijft Moritz dat zelfs 95% van alle westerlingen met dit probleem te maken hebben.

Wij kennen al heel lang de ziekte galstenen in de galblaas maar dat hetzelfde probleem ook kan optreden in de lever zelf is in de geneeskunde niet bekend. Het is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de galvloeistof geproduceerd wordt door de lever. De galblaas is slechts een ‘voorraadschuur’ met reserve galvloeistof voor als iemand een copieuze maaltijd nuttigt met meer vet dan normaal. Dan geeft de galblaas extra galvloeistof af om alles te kunnen verteren. Als er galstenen kunnen optreden in de galblaas, waarom dan niet ook in de lever. Onderstaand plaatje laat in een oogopslag zien wat er aan de hand is als er leverstenen zijn. Leverstenen zijn meestal niet keihard maar vast elastisch, het zijn kauwgomachtige bolletjes. Pas wanneer ze er b.v. al twintig jaar zitten kunnen ze uiteindelijk ook verkalkt raken en dan zijn ze wel keihard.
 

 

Op dit plaatje (uit het boek van Moritz) ziet u ongeveer 80 zwarte spikkels in de galgangen in de lever.

Galvloeistof kan opgedrogen en gaan klonteren of plakken. Het betekent in ieder geval dat de leverstroom (normaal moet er ongeveer anderhalve liter galvloeistof de lever verlaten) dan totaal is gestagneerd waardoor de lever onmogelijk zijn uitgebreide werk kan blijven doen.

Symptomen van leverstenen
Het gekke is dat leverstenen heel vaak weinig of geen aanwijsbare symptomen veroorzaakt. Of anders gezegd: de symptomen zijn er wel maar wij leggen het verband niet tussen de klachten en deze oorzaak. Wat wel opgevallen is: bijna alle patiënten die leverstenen hebben, klagen erover dat ze het altijd koud hebben. Maar dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Hier volgt een overzicht van de symptomen die vaak gezien worden:

o gewichtstoename, met name toename van de buikomvang. Een pafferig, opgeblazen uiterlijk. Maar ook magere, tengere mensen kunnen leverstenen hebben.
o een vol bekneld gevoel in de bovenbuik, soms met pijnklachten die maar zelden het karakter van galkolieken aannemen.
o moeheid
o vocht vasthouden: aan benen en armen en soms ook in het gelaat (rond de ogen). Dit kan zowel veroorzaakt worden door een slechtere nierfunctie als door lymfestuwing.
o het ontstaan van allergische klachten (of recidiveren na een ‘opgeschoonde situatie’).
o Falende afweer (vaker infectieziekten)
o te snel optreden van blauwe plekken (stollingsstoornis)
o depressiviteit (drie patiënten vertelden mij: ik ben twintig jaar depressief geweest, en nu is dat helemaal over!!!)
o hoge bloeddruk
o verhoogd cholesterol
o spijsverteringsklachten: indigestie, slecht- of onverteerde ontlasting, ontlasting blijft drijven.
o Ontkleurde ontlasting (stopverf kleurig) en/of roodbruine urine. Dit is een klassiek symptoom dat op afsluiting van de afvoerende galgangen kan wijzen. Het treedt echter maar zelden op.

Deze rij zou oneindig veel langer kunnen maken zoals Andreas Moritz in zijn boek ook gedaan heeft. Dit is ook niet zo vreemd als je beseft dat de lever na de hersenen het tweede knapste orgaan is van het gehele menselijk lichaam. Het draagt zorg voor een aanzienlijk deel van de ontgifting van het lichaam. De lever maakt veel chemische stoffen onschadelijk en doodt vele schadelijke ziektekiemen. De lever speelt een grote rol bij een normale spijsvertering. Tevens is het de grootste chemische fabriek in het produceren van heel veel hormonen, enzymen en allerlei tussenproducten van de gehele menselijke biochemie. Juist de enorme diversiteit van functies van de lever maakt dat het stellen van de diagnose leverstenen een schier onmogelijke opgave is, zeker als je beseft dat ze met reguliere diagnostiek niet aan te tonen zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen, net als bij een vitamine B12 tekort, er is geen enkel symptoom dat niet veroorzaakt kan zijn door leverstenen.

Oorzaken van leverstenen
Het ontstaan van leverstenen kent vele oorzaken. In het rijke westen houden we er een levensstijl op na waardoor de lever het veel zwaarder te verduren krijgt dan vroeger.

We belasten onze lever met:

o overmatig gebruik van stimulantia en genotmiddelen: alcohol, drugs, roken.
o overmatig gebruik van reguliere geneesmiddelen en vaccinaties.
o we drinken absoluut te weinig water. Veel mensen denken: ik drink genoeg thee, koffie en frisdrank en beseffen onvoldoende dat je 6-8 glazen water per dag moet drinken.
o Overmatig eten. We krijgen veel te veel ‘voedsel’ binnen met een te lage voedingswaarde en te weinig voedsel met een hoge voedingswaarde. We krijgen over het algemeen teveel eiwitten binnen en mensen die gezonder willen eten gaan vaak vetten beperken. Terwijl juist ruim vet een krachtige stimulans voor de lever is om door te stromen. We moeten dus meer (gezond!!!) vet eten. We hebben de neiging te vaak te eten (5 of 6 eetmomenten per dag). Dit verstoort onze biologische klok danig.
o Te weinig lichaamsbeweging en teveel stress.
o Heel recent heb is ontdekt dat leverstenen in korte tijd kunnen ontstaan als bijwerking van UMTS frequenties (GSM verkeer).
o We spugen veel te weinig onze gal. Anders gezegd we onderdrukken onze boosheid veel te vaak. Noordelingen zijn vaak erg beheersd in hun uitingen, ik verwacht dat Zuid Europeanen, die i.h.a. een meer cholerisch karakter hebben, veel minder last zullen hebben van gal- en leverstenen :-).

De behandeling van leverstenen

Zes dagen dieet:

Van zaterdag tot vrijdag houdt u het volgende dieet:

Elke dag een ‘Smoothie’ of een liter biologisch appelsap

Maak in de blender een smoothie van:

*twee grote appels, of drie kleinere, bij voorkeur uit natuurvoedingswinkel. Neem de zuurste appels die te krijgen zijn. Goudreinet is de beste.

*1 grote grapefruit

*appelsap 400ml

*hand rozijnen

*½ theelepel citroenzuur of het sap van een halve citroen (bij goudreinet; anders een hele theelepel) Als de appels uit de natuurvoedingswinkel komen, kunnen ze de blender in nadat alleen steel en kroontje zijn verwijderd.

Appels uit de gewone winkel moeten worden geschild. De grapefruit wordt ook geschild met een mesje. Als er wit van de schil op de vrucht blijft zitten, dan is dat prima: het wit is heel gezond en draagt bij aan de ontzuring van het organisme. (Het is ironisch dat suiker het lichaam doet verzuren en dat de voedingsmiddelen die het lichaam ontzuren, dus meer basisch maken, in de regel zuur zijn). Drink de helft van de smoothie als ontbijt (of bij het ontbijt) en gebruik de andere helft bij de lunch (hij is in de koelkast te bewaren). Drink de smoothie niet na 4 uur ’s middags. De lever, die dan bezig is met ontgiften en het aanmaken van regenererende stoffen, mag na 4 uur niet nodeloos belast worden.

N.B.: De zure smoothies kunnen tanderosie veroorzaken. Zorg dat u direct na het drinken van de shake uw mond grondig spoelt met wat water met wat zuiveringszout of bakpoeder. Poets uw tanden liever niet binnen een uur nadat u de shake hebt gedronken.

Niet gebruiken tijdens de voorbereidende dagen (1 week)

Vermijd: Koffie, zwarte thee, tabak, alcohol, suiker, snoep, chocolade, melk, kaas, gefrituurde gerechten, dierlijk vet en dierlijke eiwitten. Neem geen frisdrank of pure vruchtensappen. De laatste (bij voorkeur appel- of grapefruitsap) neemt u alleen verdund met een gelijke hoeveelheid water. Eet veel groenten, Ook noten kunt u eten. Brood, rijst en noodles mogen wel, maar niet in overmatige hoeveelheden. Drink veel water of kruidenthee of, als u uw koffie te veel mist, groene thee. Die laatste helpt het best om het gemis aan koffie te doen vergeten. Als vleesvervanger kunt u vegetarische hamburgers eten, of tempeh of tofoe (=tahoe). Neem slechts af en toe een ei of wat vis of wat zachte geitenkaas. Een keertje kip mag ook. Neem niet te grote hoeveelheden. Roomboter kunt u gerust gebruiken. Op brood kunt u bijvoorbeeld appelstroop eten, of Sandwich Spread van de natuurvoedingswinkel, of eventueel een dun laagje zachte geitenkaas. Geen jam, geen kaas, geen vleeswaren. Pindakaas en notenpasta’s zijn prima.

Ook zonder galblaas is de zuivering prima te doen is mijn ervaring. Uiteraard is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Gerelateerde blogs: