Hennep, grondstof van de toekomst…

Inhoud

HUIS VAN HENNEPBETON

Een hennephuis laten groeien in 14 weken…

Hennep is al eeuwen bekend als een veelzijdige grondstof. Moderne technieken maken het mogelijk om het aantal toepassingen flink uit te breiden. Zo wordt hennep tegenwoordig volop toegepast in de auto-industrie (carrosserie, dashboard, deuren), de bouw, de cosmeticabranche, de voedingsmiddelen-industrie. Bovendien vindt er onderzoek plaats om uit hennep duurzame brandstoffen te produceren. Hennep groeit snel en neemt hierbij CO2 op. Hennepvezel is ideaal voor de productie van kleding. Het is vele malen sterker dan katoen, koel in de zomer en warm in de winter. Het neemt minder snel geur op als katoen en kan dus vaker gedragen worden voor het de was in moet..! Hennepstof slijt minder snel en gaat langer mee. Hennepvezel kan tegenwoordig tot een zeer dunne stof geweven worden, eventueel gemengd met zijde.

Wist jij dat één hectare hennep levert na 14 weken al voldoende materiaal oplevert om een huis te bouwen? Alleen bamboe groeit nog sneller. Maar het voordeel van hennep is dan weer dat het op elke grond en in ieder klimaat groeit. Vooral in de bouw liggen er interessante en groene kansen: de combinatie van hennephout, kalk en leem biedt een uitstekend ecologisch alternatief voor beton. Het materiaal is met name populair in de houtskeletbouw. Net als beton kan het in voorgeproduceerde blokken worden gebruikt of het kan worden gespoten. Het materiaal is volledig duurzaam en geheel recyclebaar. Alleen al voor de productie van WC papier worden er voor de EEG jaarlijks 250.000 bomen gekapt. Bomen zijn pas 20-30 jaar na aanplant oogstrijp. Hennep is in 90 dagen oogstrijp en kan ieder jaar geoogst worden, in derde wereld landen zelfs meerdere keren per jaar. Hennep kan per hectare 4-5 keer meer cellulose voor papier opleveren als bomen in een periode van 20 jaar. De cellulose van houtpulp dient vrijgemaakt te worden met chlorine dixoide een millieuonvriendelijk zuur, bij hennep volstaat het gebruik waterstof peroxide of het laten wegrotten van de houtachtige delen om de vezels vrij te maken.

Deze lange vezels zorgen er ook voor dat hennep papier vaker kan worden gerecycled. Henneppapier gaat in principe eeuwig mee, (het oudste bekende papier is hennep papier) vandaar dat hennep papier vroeger werd gebruikt voor belangrijke documenten, zoals bankpapier, kaarten, aandelen, staatsobligaties, bijbels, wetboeken en internationale verdragen. Na het aanemen van de Marihuana Tax act in 1937 werd alle papier alleen nog gemaakt van houtpulp.

Gezond isoleren

Hennepvezel zijn ook goed in het buitenhouden van warmte, kou en geluid. Ze worden dan ook steeds vaker toegepast als ecologisch alternatief voor het conventionele isolatiemateriaal. Een combinatie van 90 % hennepvezel en 10% bico of PLA (maïszetmeel) versterkingsvezel, levert een schoon, stofarm en huidvriendelijk product op dat vochtregulerend is en geen chemische bestanddelen heeft. Conventionele isolatiematerialen moeten met chemische middelen worden bewerkt tegen ongedierte en brandbaarheid.

Bentley, BMW en Bugatti

HempFlax in Oude Pekela maakt in Nederland duurzame grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van milieubewust geteelde vezelhennep en vlas. Door op professionele wijze te werken aan de ontwikkeling en innovatie van herwinbare natuurvezelproducten, staat HempFlax aan het begin van meerdere duurzame industriële ketens. De hennepvezels van HempFLax kom je op wel heel verrassende plaatsen tegen: in de stallen van het Deense Koningshuis, als in de interieurs van de Bugatti Veyron, de Jaquar CX-75, de Bentley Brooklands en de BMW-3, 5 en 7 serie. Zo lijkt het werk van Henry Ford in ere te worden hersteld..
Voor een uitgebreider artikel over hennep, verwijzen we je graag naar DIT artikel hier op de site, waar je nog veel meer informatie over hennep aantreft.

 

Bron: http://www.duurzaamnieuws.nl

Gerelateerde blogs: