Hemelse modder (maar dan anders….)

Inhoud

Wie heeft het nog niet genomen als afsluiting in een restaurant; Hemelse modder: een stevige chocolademousse als Hollands nagerecht. Het wordt gemaakt door gesmolten chocolade te mengen met eierdooiers en gelatine. Hierdoorheen gaat opgeklopt eiwit en opgeklopte eidooiers. Vaak geserveerd met slagroom. Heerlijk maar een mega suikerbom!

En ik moet toegeven, ik heb een zwak (wel meerdere overigens, maar dit is wel een zeeer hardnekkige) en dat is; chocola! In mijn woonplaats Wageningen hebben ze een winkel waar ze de heerlijkste chocolade verkopen, onder andere mijn favoriet: Tony’s Chocolonely, een fairtrade chocolade merk. Zijn het niet de felle kleuren van de wikkels dan zijn het wel het verbazingwekkende aantal smaken die ze hebben waardoor je het je gaat duizelen. Het lukt(e) me daarom vrijwel niet om daar zonder zo’n tongstrelende reep weer naar buiten te lopen.

Want ja, waarom zou ik mezelf niet eens af en toe een stukje chocolade gunnen? Zou je denken.. Nou, nadat ik me steeds meer ben gaan interesseren in gezonde voeding kwam ik tegen wat suiker zoal met je lichaam doet. Ik ontdekte dat suiker gewoon vergif voor je lijf is maar we zijn er vrijwel allemaal aan verslaafd! Kankercellen bijvoorbeeld floreren op suiker en hebben suiker nodig om te kunnen groeien (Bron: Dr. Mercola, more evidence sugar feeds cancer). Nu kunnen we naar ‘light’ en ‘suikervrije’ producten grijpen maar wetend dat de vervanger zoals aspartaam ook in rattengif zit dan sla ik toch ook liever even een rondje over…

(Voor gezonde alternatieven voor suiker kan je overigens bij Roos eens een kijkje nemen: http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/suiker-de-alternatieven/)

Dus… wat te doen als mijn kopje thee me aankijkt met een blik van ‘Hey, wat is dat? Vandaag geen koekje d’r bij?’ Nee, en ook geen chocola dus! Maar wat dan wel? Want af en toe beginnen mijn smaakpapillen toch wel enigszins te kwispelen als ik likkebarend langs het schap van Tony loop..

Ik heb de oplossing; in mijn verwoede pogingen om na vegetarisch ook echt helemaal ‘vegan’ te worden ben ik midden in mijn experimenten gestuit om een hemels recept en jawel, zonder eieren, zonder slagroom en zonder suiker. Het kan echt! En het recept ga ik uiteraard met je delen.

Eerst de vraag die in je opkomt waarschijnlijk: ‘Waarom nou zo streng en meteen ‘vegan’ worden Regien?’ Nou goed, ik loop nog wel steeds met laarzen van leer rond, dat dan weer wel, maar ik wil gewoon eens testen wat het met je lichaam doet als je echt helemaal geen dierlijk voedsel meer tot je neemt, dus ook niet als verwerkt in voedsel.

Met de vegetarische eetgewoonte voelde ik me veel minder opgeblazen en ook mijn geest is helderder. Ik heb het nu in periodes getest en ik voel toch echt een heel groot verschil. Dus ga ik nu een stapje verder. En da’s best lastig met een opa als slager en een vader die in zijn voetsporen trad als hoofdkeurmeester van vee en vlees… Bij ons thuis moest je als kind moeite doen om bij het avondeten over de schaal speklappen heen te kijken dat in het midden van de tafel stond.. dus het contrast met nu is wel erg groot.

Maar zoals wij met onze vleesconsumptie bezig zijn en alle ellende die dit met zich meebrengt zoals oerwoudkap voor het verbouwen van soya als veevoer, de omstandigheden waarin slachtvee leeft en hoe ermee omgegaan wordt, stuit me erg tegen de borst. Als klein kind kwam ik regelmatig op slachthuizen en vond het toen al minstens ‘vreemd’ dat varkens de vrachtauto’s uitgeslagen werden met stokken en kettingen, het oorverdovende gegil van deze dieren… de rest zal ik je maar besparen en nu maar even voor me houden…

De energie die aan dit voedsel hangt kan nooit bevorderlijk zijn voor ons welzijn naar mijn idee. Maar goed, als het mooi verwerkt en verpakt in de supermarkt ligt dan zien we niet al het leed wat erachter schuil gaat en leggen we het zonder enige schroom in ons winkelwagentje om het later onze onwetende kinderen voor te schotelen.. Ik kies liever voor biologisch vlees, boter, kaas en eieren voor mijn gezin, dat overigens ook steeds vaker ervoor kiest om eens vlees over te slaan, in de hoop dat deze dieren een beter leven hebben gehad.

Goed, ik dwaal af. We gaan naar het Hemelse recept voordat ik doorsla en je ga vervelen met zaken waarvan je je mogelijk al bewust was…(?) Een en ander heb ik hierover tenslotte al geschreven op deze pagina.

De basis van het recept is; dadels, noten, cacao en kokosolie maar ik heb er een variant op gemaakt en dat is deze:

Smelt 1,5 eetlepel cacaoboter. Doe de inhoud van een verse kokosnoot zonder het kokoswater in je blender en je voegt toe; twee kopjes ontpitte gehalveerde dadels, twee eetlepels cacaopoeder, een handje cranberry’s (of rozijnen), wat goyibessen/moerbeien en wat lijnzaad. Zet je blender aan. Voeg de gesmolten cacaoboter toe en zet de blender nog even kort aan. Je ziet dat het een smeuige massa wordt. Op het laatst meng je nog een handje vol hennepzaad toe. Je stort dit in een vorm, een kleine ronde bakvorm of een ovenschaaltje met bakpapier erin en zet dit in de koelkast om op te stijven. Je kan het daarna nog opsieren met een toefje opgeklopte soyaroom, maar zonder dat is het ook al heerlijk!

Het vlees uit de verse kokosnoot is vrij vochtig, cacaoboter daarentegen is erg hard. Door cacaoboter te gebruiken in plaats van kokosolie, wat veel zachter is, krijg je een niet te natte maar hele mooie smeuige structuur. Je kan het in repen snijden of er balletjes van vormen en nog even door kokosrasp rollen… je weet echt niet wat je proeft! Hemels gewoon! Geef ze je kinderen mee in hun broodtrommel in plaats van koekjes, Mars, snoepjes of andere rommel.. En jij kan van de restjes ’s middags heerlijk genieten met een kopje thee… geloof mij, je dag wordt er eentje met een goudbruin randje… J

Heb je dit allemaal niet in huis of houd je niet van kokos(smaak) dan heb ik ook nog een simpeler recept voor je:

2 kopjes ontpitte dadels (plus eventueel wat rozijnen/cranberry’s als je die hebt)

2 eetlepels cacaopoeder

1,5 kopje walnoten (of hazelnoten, pecannoten, wat je in huis hebt)

1 eetlepel kokosolie (ongeraffineerd is het beste maar de ontgeurde versie geeft geen kokossmaak)

een knijphandje hennepzaad

Halveer de dadels, doe ze in een blender, voeg de ingredienten en de gesmolten kokosolie toe en doe op het laatst het hennepzaad erbij. Volg het recept zoals hierboven beschreven,

Vind je het teveel werk, kom dan gewoon langs op 1 van mijn gezellige workshops waarbij er altijd iets dergelijks bij de koffie en thee geserveerd wordt en leer wat je nog meer op een vegan manier kan bereiden zoals hennepkruiden/knoflookboter en henneppesto.

Voel je welkom!

Gerelateerde blogs: