Help! een vegetariër aan de kerstdis

Inhoud

Je kent het vast wel, nét als je denkt op alles voorbereid te zijn; ik had de nieuwste kooktips met vriendinnen doorgespit, vervolgens gangen uitgeprobeerd en besloten wat ik wel en niet ga klaarmaken met kerst, over twee dagen. Het huis ruikt heerlijk naar dennentakken en kaneel-geurkaarsen, de gasten zijn al uitgenodigd, de ‘petite robe noire’ (oftewel simpel zwart jurkje) hangt aan de kastdeur en bijpassende hakken staan eronder klaar. Alles loopt volgens plan totdat zoonlief me in het voorbijgaan even laat weten zijn nieuwste vlam te hebben uitgenodigd voor het kerstdiner…’Ja hoor, geen punt bij Karwei’ dacht ik nog opgewekt…

Dus ik roep hem nog achterna; ‘Prima lieverd, we schuiven gewoon nog een stoel aan!’ en zing vervolgens weer vol overgave mee met Mariah Carrey’s eeuwige ‘All I want for Christmas…’ terwijl ik wankelend op de trap reik naar de top van de kerstboom om die stomme piek eindelijk eens recht te zetten waar ik me al tijden aan erger. ‘Oh by the way mam, ze is vegetarisch’ zegt hij dan nog even terloops terwijl hij ondertussen schoorvoetend in z’n achteruit naar me terugloopt….

Help!!! Ik grijpt mezelf vervolgens nog net aan hem vast om niet van schrik met trap en al vol in de boom te vallen… Met nepsneeuw in m’n verwilderde haar kijk ik hem met smekende ogen nog hoopvol aan…’Grapje toch zeker’?!  ‘Ehh.. nope’ is zijn meedogenloze antwoord…

 

Got the picture? 😉

 

Dat zoiets me dit jaar niet nog eens gaat overkomen dat begrijpt zelfs Rudolf, the rednosed reindeer …. (misschien volgend jaar toch maar met z’n allen naar buiten ongedwongen met warme trui en kaplaarzen op strobalen bij een kampvuur? Ja, leuk plan en een stuk relaxter!)

Goed, ik had zelf ook besloten om vegetarisch door het leven te gaan, dus zou ze bij voorbaat al door de ballotage zijn :). Maar ik was van plan dat ik als enige vegetariër simpelweg het vlees zou skippen en gewoon wat extra bijgerechten neem, lekker makkelijk en valt niemand op…toch?

Maar voor mensen die hiervan ook in de stress zouden raken of denken dat er zonder carpaccio, ganzenlever, kalkoen of rosbief geen echte Kerst gevierd kan worden, heb ik een paar leuke tips om toch feestelijk en vooral smakelijk voor de dag te komen zodat ook een vegetarische nieuwkomer zich welkom geheten voelt. Ik gebruik in veel gerechten, hoe kan het ook anders, hennepzaad en/of -olie 🙂  Hier komen ze:

  • Pompoensoep

Lijkt misschien erg down to earth, is het ook, maar het is erg lekker en het is ook maar net hoe je het presenteert. Ik heb ‘m dit weekend gemaakt en het is heel simpel: fruit een ui en knoflook aan en snijd de pompoen in grove stukken. Doe de pompoen in een pan met water en zet het op het vuur. Schil een (zoete) aardappel en voeg die in stukken toe. Zodra je met een vork goed door de pompoen kan prikken en de uit/knoflook glazig zijn voeg je dit bij elkaar. Voeg een bouillonblokje toe (of 2 naar smaak). Ik gebruik altijd die van Zonnatura, daar zitten geen E nummers in (zie E621). Breng op smaak met peper, eventueel zout, kerriepoeder en kurkuma. Ook heb ik een stukje verse geschilde gember toegevoegd tijdens het koken van de pompoen/aardappel. Hoeft niet maar geeft wel een pittig warme smaak. Vervolgens zet je een staafmixer in de pan en pureer je alles. Ik heb er voor een zachtere smaak nog wat kokosolie (roomboter kan ook) en soya kookroom door gedaan. Houd iets achter voor de garnering. Bak ondertussen wat vegetarische spekjes.

Pak vervolgens een mooi kopje (staat wat verfijnder dan een kom). Leg wat spekjes op de bodem en schenk de soep erin. Garneer het met peterselie, bieslook of lente ui, leg hier en daar een spekje in de soep en druppel er wat van de overgebleven soya room op. Strooi als laatste wat hennepzaad in het midden. Serveer met een feestelijk mini broodbolletje en (kruiden)boter. Je zet op deze manier een super gezond gerechtje op tafel!

Zo zag het er dit keer bij mij uit:

 

  • Voor een lekkere hennep kruidenboter hierbij heb ik het volgende recept voor je:

Je mengt een hoeveelheid roomboter (of soya boter van Alpro) naar wens met een scheutje hennepolie, de boter wordt hierdoor goed smeerbaar en krijgt een lekkere nootachtige smaak. Hierdoor meng je wat zeezout. Je hakt een teentje knoflook fijn (of meer dan 1 zoals ik meestal doe)  en mengt dit erdoor, vervolgens knip je wat bieslook van een plantje en snippert dit door de boter. Voeg wat gedroogde Provencaalse of Italiaanse kruiden toe. Het is erg lekker als je door het geheel wat hennepzaad mengt.

  • Nu ik toch bezig ben, wil ik je ook mijn overheerlijke hennep pesto niet onthouden:

Normaal wordt vaak ansjovis verwerkt in pesto, maar je mist het niet bij het volgende vegetarische versie: verwijder de steeltjes van 30 gram basilicum (ongeveer een plantje). Doe dit in de blender of hoge beker met 70 ml hennepolie, mespuntje zout, 1 teentje knoflook, 30 gram geraspte parmezaanse kaas en snufje peper en pureer het met de blender of staafmixer niet te lang zodat het een grove structuur behoudt. Meng daarna in plaats van pijnboompitjes 30 gram hennepzaad door het geheel, dus niet mee pureren! En serveer het in een leuk schaaltje met (boerenbruin)brood. Op mijn workshops serveer ik het met hennepbrood en worden de vingers erbij afgelikt! 

  • Champignon bouillon ‘en flute’

Hierbij nog een heerlijk vegetarisch soepje. Je kan het ook als tussengerecht, dus tussen je voor- en hoofdgerecht, serveren of ‘s middags bij wat hapjes:

Leg de inhoud van een zakje gedroogde champignons 30 min. in heet water. Fruit een ui en wat knoflook met verse champignons aan. Voeg daarna champignon bouillon blokje of champignon fond toe met de gewelde champignons (die geven net wat meer kracht qua smaak aan het geheel). Even laten koken, dan met de staafmixer erdoor. Klop ondertussen ongezoete slagroom/soya room lobbig. Schenk de bouillon in mooie wijnglazen of champagne flutes en vul tot 3 cm onder de rand. Vervolgens schep je voorzichtig de room op de bouillon. Garneer met… hennepzaad natuurlijk! 

 

  • Gevulde salade met verrassende dressing

Als basis neem je diverse soorten sla. Je vult deze naar eigen smaak zodat het een carnaval van kleuren wordt. Dus bijvoorbeeld rode cherrytomaten en gele paprika/cherrytomaatjes in stukjes, witte feta kaas, zwarte olijven etc. Ik heb er dit keer (bordeau rode) kidneybonen en geurige basmati rijst erdoor gedaan. Bak vervolgens wat vegetarische spekjes. Maak vervolgens deze heerlijke dressing op gevoel/smaak qua verhouding;

Ongeklopte slagroom, mayonaise, gembersiroop, ketjap manis en een scheutje hennepolie. Erg simpel, maar tongstrelend lekker. En ja.. je raadt het al, ik maak de salade af met een snufje hennepzaad…in plaats van de standaard pijnboompitten.

 

 

 

Eet  mega … ehh vega smakelijk !!!
 Ik wens je hele warme en gezellige kerstdagen met je dierbaren. En uiteraard een spetterend en gezond 2018!

 

Regina Breeschoten

Eigenaresse en oprichter van GreenCalls

Gerelateerde blogs: