Voeding

Voeding op basis van hennepzaad

Hennepzaad en -olie maken je gerechten rijker én voedzamer! Lees hieronder waarom:

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten uit plantaardige bron, maar hennepzaad is beter verteerbaar.

Eiwitten hebben we onder andere nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden.

De kwaliteit van dierlijke eiwitten is fors aan het afnemen door gebruik van hormonen, kunstmest en eenzijdige en slechte voeding van de dieren. Dus ook voor sporters die een eiwitrijk dieet willen hebben om hun spieren en uithoudingsvermogen op te bouwen is hennepzaad een prima aanvulling.

Daarbij bevat het ook alle acht essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling, waaronder het gelukshormoon serotonine. 

Gezonde onverzadigde vetzuren

Hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam.

Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is, maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.

Een rijkdom aan vitamines en mineralen

Net als andere superfoods is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B-vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan eens B-vitamines (bij voorkeur een vitamine B-complex) toe aan je menu. Dit kan onder andere door middel van hennepzaad. Vitamine E is belangrijk voor een goede hersenfunctie.

En ook nog veel antioxidanten en enzymen

Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid antioxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine speelt een rol bij een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa-, bèta- en gamma-globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en tevens meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel.

Hoe gebruik je hennepzaad

Hennepzaad kan je gebruiken om hennepmelk te maken, als basis voor je smoothie, shakes of door je muesli bijvoorbeeld. Eigenlijk kan je het over vrijwel elke gerecht strooien om essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Doe het door de sla, decoreer je soep ermee of strooi het door je pasta. Hieronder vind je het recept voor het maken van hennepmelk:

Ingrediënten

250 ml gepeld hennepzaad
600 ml water, gefilterd
3 dadels
1 tl. vanille-extract of vanillepoeder, ongezoet
evt. snufje kaneel

Bereiding

Doe het hennepzaad in de blender.
Voeg het water, de dadels en het vanille-extract toe.
Mix dit een paar minuten tot een romige, gladde melk. 
Schenk de hennepmelk in een fles om het te bewaren. Je kunt het gebruiken zoals normale melk voor smoothies en shakes maar niet voor havermout risotto, pudding of vergelijkbaar.
In de koelkast is het ongeveer drie dagen houdbaar, maar als je veel hebt gemaakt kun je het ook invriezen.

Van deze zaadjes bomvol met belangrijke voedingstoffen wordt hennepzaadolie geperst en dit groengele goud bieden wij aan in onze webshop!