Hennepzaad kan meehelpen om je gewrichten, hart- en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en het bouwt mee aan je gelukshormoon serotonine. Hennepzaad is vooral een goede aanvulling als je vegetariër bent. Maar zelfs voor vleesetende sporters is het een prima bron van eiwitten. Hennepzaad is een heel goed alternatief voor soja en vlees; beter verteerbaar en beter voor het regenwoud.
Hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is, maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.
Gebruik de gepelde hennepzaadjes. Deze hebben een vrij neutrale smaak.
• Je kunt ze over de salade strooien.
• Je kunt ze op het laatste moment toevoegen aan soepen of smoothies.
• Je kunt het als basis gebruiken voor humus in plaats van of toegevoegd aan kikkererwten.
• Je kunt er gefilterd water aan toevoegen en er in de blender hennepzaadmelk van maken.
• Je kunt het toevoegen aan gekochte amandel- of havermelk, waardoor deze rijker worden aan voedingsstoffen. Vooral amandelmelk bestaat grotendeels uit simpel water. Alles even in de blender mixen.
• Als gezonde aanvulling op je muesli.
250 ml gepeld hennepzaad
600 ml water, gefilterd
3 dadels
1 tl vanille-extract of vanillepoeder, ongezoet
Doe het hennepzaad in de blender.
Voeg het water, de dadels en het vanille-extract toe.
Mix dit een paar minuten tot een romige, gladde melk. Et voilá!
Schenk de hennepmelk in een fles om het te bewaren. Je kunt het gebruiken zoals normale melk. In de koelkast is het ongeveer twee dagen houdbaar, maar als je veel hebt gemaakt kun je het ook invriezen.
• 50 g gepeld hennepzaad
• 500 ml water
• 1 snuifje zeezout
• 2 cm verse gember
• 1 appel, ongeschild (bio)
• 1/3 theelepel kaneel poeder
Je kan er eindeloos mee variëren en er even zoveel heerlijke smoothies mee maken.
• Doe het hennepzaad in een blender samen met het water. Zet de blender op hoge snelheid. Kort blenden tot de hennepzaadjes fijn gemalen zijn.
• Zeef de hennepmelk door een zeefzak of gebruik een kaasdoek. Knijp de zeefzak of kaasdoek uit om de laatste restjes eruit te halen.
Nu heb je een basis hennepmelk die we op smaak gaan brengen.
* Giet de basis melk in de blender.
* Doe er alle overige ingrediënten bij en kort blenden tot het mengsel glad is.
Wel of geen glutenallergie, met hennepmeel bak je het allerlekkerste glutenvrije brood dat er bestaat. Hennepmeel wordt gemaakt van hennepzaad, dat van zichzelf geen gluten bevat. Het geeft gerechten een licht nootachtige smaak en levert proteïne en mineralen.
Hennepmeel is zeer veelzijdig. Je kunt het gebruiken voor brood, pizzadeeg, voor het bakken van taart en koekjes, door het pannenkoekenbeslag, voor het binden van soepen en sauzen, en nog veel meer. Allemaal even glutenvrij. Gebruik xantaangom of arrow root voor de binding.