Volgens cijfers van het Wereld Natuur Fonds verdwijnen er 36 voetbalvelden regenwoud per minuut! Per dag komt dit neer op astronomische getallen: 52.000 voetbalvelden, oftewel 26.000 hectare bos. Een miljoen hectare per jaar. En dat al decennia lang. Het bos vangt CO2 op, voorkomt erosie, heeft invloed op het klimaat én zorgt voor de biodiversiteit. Eenmaal gekapt regenwoud heeft 120 jaar nodig om te herstellen, áls we het ongemoeid haar gang zouden laten gaan. Met de huidige kapsnelheid is de rest van de regenwouden mogelijk rond het jaar 2050 verdwenen. Het behoud van het regenwoud is van levensbelang voor onze zuurstofvoorziening, voor CO2 opname, afkoeling van de aarde, plant medicijnen en het in stand houden van unieke diersoorten.
Hennep kan voor wat betreft het beperken van de schade, qua sterk verminderde CO2 opname door boskap, een grote hulp zijn; het is na bamboe het meest snelgroeiend gewas en een hectare hennep neemt 4 x meer CO2 op dan een bos van dezelfde afmeting….
Biologen geven aan dat mogelijk meer dan 50.000 diersoorten per jaar uitsterven door het kappen van regenwouden. Meer dan de helft van alle regenwouden op aarde is in de afgelopen 50 jaar verdwenen door toedoen van de mens. Gekapt regenwoud groeit niet snel meer terug omdat de bodem onvruchtbaar is. Ook als het bos uiteindelijk wel terug groeit, zal het nooit meer zo’n soortenrijkdom kennen als voorheen, zelfs al worden er inheemse bomen geplant, en inheemse soorten worden teruggebracht.
GreenCalls heeft de organisatie Adopteer Regenwoud toegezegd minstens 96 m2 regenwoud per jaar de adopteren. Hieronder zie je hoeveel m2 wij tot nu toe hebben geadopteerd.
Om met de deur in huis te vallen: 82% van de kinderen die in hongersnood verkeren leven in landen waar veevoer verbouwd wordt … voor onze bovenmatige vleesconsumptie…(!)
Veel oorspronkelijk tropisch regenwoud in Zuid-Amerika wordt geveld om er vee te weiden en om er grootschalig soja te verbouwen. De sojateelt in Zuid-Amerika is vooral sinds 1995 opgekomen. De Braziliaanse soja-industrie vertegenwoordigt nu een jaarlijkse exportwaarde van rond 20 miljard dollar. Brazilië is nu de tweede soja-exporteur ter wereld. De gevolgen zijn enorm: de soja-teelt veroorzaakt ernstige sociale en milieuproblemen als werkloosheid en verminderde voedselzekerheid omdat daardoor kleinschalige lokale landbouwstructuren verloren gaan. Door de sojateelt zijn landonteigeningen, aantastingen van natuurreservaten, ontbossingen, erosie en watervervuiling door landbouwchemicaliën aan de orde van de dag.
Het kleine Nederland is de grootste importeur van Braziliaanse soja ter wereld. De totale Nederlandse soja-invoer wordt voor meer dan 90% verwerkt tot veevoer. Nederland heeft voor de productie van veevoer voor haar eigen veestapel elders in de wereld viermaal haar eigen landbouwareaal nodig. Met dit alles draagt de Nederlandse landbouw sterk bij aan de teloorgang van het tropisch regenwoud. De Nederlandse landbouw is voorts uiterst verkwistend, dieronvriendelijk en vervuilend. Miljoenen dieren leven er zeer dicht opeen in stallen die eerder doen denken aan fabriekshallen, terwijl de uitstoot aan fosfaten, ammoniak en fijnstof tot de hoogste in Europa behoren. In de Nederlandse vee-industrie wordt aan de dieren preventief vijf maal meer antibiotica toegediend dan waar ook elders in Europa. De vee-industrie – melkveehouderij en vleesproductie – is één van de grootste veroorzakers van milieuvervuiling en broeikasgassen.
De rundvleesproductie op ontboste weidegronden heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste ontbosser in het Amazone-gebied. Brazilië is ’s werelds grootste rundvleesexporteur. Het verdwijnen van het tropische woud is dus indirect een bedreiging voor de mensheid. De uitgestrekte bossen beïnvloeden het klimaat en vormen daarnaast een bron van medicijnen.
Klik op onderstaande afbeelding voor een fragment uit het programma ‘De Wereld Draait Door’ waarin belangrijke punten besproken worden uit de veelbesproken documentaire ‘Cowspiracy’ (a must see). Een visie waar we geheel achter kunnen staan: