WERELDWIJDE TEKORTEN

Door de corona crisis is er op veel vlakken een tekort ontstaan qua grondstoffen. Wereldwijd is er behoefte aan tientallen miljarden vierkante meters aan karton voor verpakking. De consument wordt kritischer en zelfs 44% heeft er geen problemen mee om meer uit te geven als producten geleverd worden in duurzame verpakkingen. Veel plastic wordt tegenwoordig vervangen door papier/karton, denk alleen al aan rietjes.

Het is uiteraard een mooie ontwikkeling dat producten die van fossiele grondstoffen zijn gemaakt, zoals plastic, vervangen worden door natuurlijke materialen. Echter, er worden voetbalvelden per minuut aan bossen gekapt om in deze behoefte te voorzien. In augustus 2021 werd door grote verpakkingsindustrie bedrijven aangegeven dat er binnen een half jaar een wereldwijd tekort aan papier en dus ook karton zal ontstaan.

 

BOSKAP

Bomen die hiervoor gekapt worden doen er 10, 20 tot 30 jaar voordat ze kaprijp zijn. Industriële hennep is een plant bij uitstek die ingezet kan worden als alternatieve grondstof voor verpakkingen en kan onder ideale omstandigheden 3x per jaar geoogst worden.

Papier/karton gemaakt van bomen is maximaal 4x te recyclen, hennep wel zo’n 8 tot 12 keer! Bijkomend belangrijk voordeel is dat een veld met industriële hennep 4x meer CO2 opneemt dan een bos van dezelfde afmeting!

 

ONBEKEND MAAKT ONBE…WUST

‘Waarom wordt hennep dan nog niet voor dit doeleinde gebruikt?’ is een veelgestelde vraag tijdens onze workshops. Enerzijds is het onbekendheid voor wat betreft de mogelijkheden van hennep, anderzijds is het (uiteraard) een kostenplaatje. Ten eerste moet er grond beschikbaar zijn, echter, Afrikaanse landen en andere landen rond de evenaar zijn perfecte locaties voor een optimale groei en oogst frequentie van de plant en daar is ruimte genoeg! De lokale bevolking van ontwikkelingslanden wordt hierdoor voorzien van grondstoffen voor bouw, kleding, voeding etc. voor eigen gebruik én hebben ze daarnaast een perfect exportproduct waardoor hun economische groei gestalte kan krijgen. Hennep kan goed tegen droogte met haar 2 meter lange wortels. Ten tweede moeten productieprocessen worden aangepast wat een belangrijke impact zal hebben op de wereldwijde supply chain.

Maar zoals vaak het geval is… zonder inzicht en helder bewustzijn zal er eerst chaos zoals tekorten moeten ontstaan willen we (bereid zijn om te) veranderen.

De slogan op onze hennepmelk verpakking slaat hierbij de spijker op de kop:

                                    ‘Nothing changes if nobody changes’