Hennepzaad superfood

Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon
Hennepzaad  kan meehelpen om je gewrichten, hart- en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en het bouwt mee aan je gelukshormoon serotonine. Hennepzaad is vooral een goede aanvulling als je vegetariër bent. Maar zelfs voor vleesetende sporters is het een prima bron van eiwitten. Hennepzaad is een heel goed alternatief voor soja; beter verteerbaar en beter voor het regenwoud.

 

Hennep: een oeroude medicinale plant
Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd daarom door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt. De hennep waar hennepzaden vanaf komen, heeft in tegenstelling tot marihuana geen psychoactieve werking, dus kan veilig gebruikt worden, ook door kinderen.

Eiwitten die lijken op onze eigen eiwitten
Hennepzaad (Cannabis sativa L.) bestaat voor tweederde deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. Dit betekent al dat je er energie van krijgt. Want het kost je lichaam heel veel energie om alles wat min of meer lichaamsvreemd is (chemische E-nummers bijvoorbeeld) om te zetten in iets dat bruikbaar voor je is. En die energie zetten we toch liever in voor iets anders.
                                                                                                                                                                 
Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren
Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten, maar hennepzaad is beter verteerbaar. Eiwitten hebben we onder andere nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden. De kwaliteit van dierlijke eiwitten is fors aan het afnemen door gebruik van hormonen, kunstmest en eenzijdige en slechte voeding van de dieren. Dus ook voor sporters die een eiwitrijk dieet willen hebben om hun spieren en uithoudingsvermogen op te bouwen is hennepzaad een prima aanvulling.

Daarbij bevat het ook alle acht essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling, waaronder het gelukshormoon serotonine.

Hennepzaad: de gezonde onverzadigde vetzuren
Hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is, maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.
 
hennepzaad
                               
Een rijkdom aan vitamines en mineralen
Net als andere superfoods is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B-vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan eens B-vitamines (bij voorkeur een vitamine B complex) toe aan je menu. Dit kan o.a. door middel van hennepzaad. Vitamine E is belangrijk voor een goede hersenfunctie. En ook nog veel antioxidanten en enzymen. Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid antioxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine speelt een rol bij een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa-, bèta- en gamma-globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en tevens meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel.

Hoe gebruik je hennepzaad?
Gebruik de gepelde hennepzaadjes. Deze hebben een vrij neutrale smaak.

• Je kunt ze over de salade strooien.
• Je kunt ze op het laatste moment toevoegen aan soepen of smoothies.
• Je kunt het als basis gebruiken voor humus in plaats van of toegevoegd aan kikkererwten.
• Je kunt er gefilterd water aan toevoegen en er in de blender hennepzaadmelk van maken.
• Je kunt het toevoegen aan gekochte amandel- of havermelk, waardoor deze rijker worden aan voedingsstoffen. Vooral amandelmelk bestaat grotendeels uit simpel water. Alles even in de blender mixen.
• Als gezonde aanvulling op je muesli.

Bron; energiekevrouwenacademie.nl

Waar koop je hennepzaad?
Naast natuurvoedingswinkels en supermarkten kun je ze ook bestellen in onze webwinkel bestellen. Onze zaden zijn biologisch en lager geprijsd. Gepeld hennepzaad is klaar om te gebruiken. Ongepeld hennepzaad zal je eerst moeten weken. Tot slot: superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods! Hennepmelk, de groene motor ‘Al het goede, komt van hennepzaadpoeder’. Je kan de hennepzaden namelijk in een blender fijnmalen, water erbij en je hebt hennepmelk die als basis kan dienen voor je smoothies bijvoorbeeld. De verhouding is een kwestie van smaak, maar 250 gram hennepzaad en 500 ml water is een goede mix.

hennep melk

Hieronder nog wat variatietips:
Ingrediënten:
250 ml gepeld hennepzaad
600 ml water, gefilterd
3 dadels
1 tl vanille-extract of vanillepoeder, ongezoet

Bereiding:
Doe het hennepzaad in de blender.
Voeg het water, de dadels en het vanille-extract toe.
Mix dit een paar minuten tot een romige, gladde melk. Et voilá!

Schenk de hennepmelk in een fles om het te bewaren. Je kunt het gebruiken zoals normale melk. In de koelkast is het ongeveer twee dagen houdbaar, maar als je veel hebt gemaakt kun je het ook invriezen.

Enjoy!

Hieronder nog een variant:
• 50 g gepeld hennepzaad
• 500 ml water
• 1 snuifje zeezout
• 2 cm verse gember
• 1 appel, ongeschild (bio)
• 1/3 theelepel kaneel poeder

hennep smoothie

Je kan er eindeloos mee variëren en er even zoveel heerlijke smoothies mee maken.

Bereiding:
• Doe het hennepzaad in een blender samen met het water. Zet de blender op hoge snelheid. Kort blenden tot de hennepzaadjes fijn gemalen zijn.
• Zeef de hennepmelk door een zeefzak of gebruik een kaasdoek. Knijp de zeefzak of kaasdoek uit om de laatste restjes eruit te halen.

Nu heb je een basis hennepmelk die we op smaak gaan brengen.
* Giet de basis melk in de blender.
* Doe er alle overige ingrediënten bij en kort blenden tot het mengsel glad is.

Hennepbrood, van nature glutenvrij
Wel of geen glutenallergie, met hennepmeel bak je het allerlekkerste glutenvrije brood dat er bestaat. Hennepmeel wordt gemaakt van hennepzaad, dat van zichzelf geen gluten bevat. Het geeft gerechten een licht nootachtige smaak en levert proteïne en mineralen.

Hennepmeel is zeer veelzijdig. Je kunt het gebruiken voor brood, pizzadeeg, voor het bakken van taart en koekjes, door het pannenkoekenbeslag, voor het binden van soepen en sauzen, en nog veel meer. Allemaal even glutenvrij. Gebruik xantaangom of arrow root voor de binding.